Chronische nekpijn

Chronische nekpijn

Chronische nekpijn komt vaak voor bij mensen die een kantoorbaan hebben. Mogelijke oorzaken van aanhoudende of chronische nekpijn zijn: slijtage (artrose) van de nekwervels, botontkalking (osteoporose) van de nekwervels, zweepslag tijdens een aanrijding (whiplash), verhoogde spierspanning in de nekregio, nekhernia en noem het rijtje zo maar verder op.

 

De halswervelkolom is opgebouwd uit zeven wervels. Met uitzondering van de twee bovenste halswervels ligt er tussen twee opeenvolgende nekwervels een laagje kraakbeen, de tussenwervelschijf. Als om de een of andere reden een tussenwervelschijf tegen een zenuwwortel duwt, ontstaan herniaverschijnselen. Gebeurt dit ter hoogte van de halswervels dan spreken we van een nekhernia. Er ontstaat een pijnlijk gevoel in de halsregio met bewegingsbeperking van de hals als gevolg. Deze pijn kan uitstralen naar de arm. De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 5e en de 6e en tussen de 6e en de 7e halswervel.

 

Enkele gouden regels kunnen je chronische nekongemakken tot een minimum beperken:

- Blijf je nek bewegen zonder overbelasting (bv. met het hoofd rechtop je nek draaien zover je kunt zonder te forceren)

- Vermijd overdreven lange rustperiodes (1 tot 2 dagen bedrust doet meer kwaad dan goed)

- Probeer zoveel mogelijk te ontspannen: stress en spanningen zorgen voor verkrampte spieren en maken de nekproblemen alleen maar erger

- Een slecht humeur zorgt voor een intensere pijnervaring

 

Er zijn verschillende manieren om chronische nekpijn te verzachten. De bedoeling is de pijn te beheersen zodat actief blijven mogelijk wordt. Pijnstilling met paracetamol is een eenvoudige en veilige manier. Paracetamol is een geneesmiddel lees daarom altijd zorgvuldig de bijsluiter en vraag advies aan je apotheker. Bij chronische nekklachten kan het nuttig zijn om de pijnlijke plaats in te smeren met een pijnstillende zalf of crème.

Oefentherapie Dalfsen

Dorinda Kroezen

Ruigedoornstraat 108 / Trefkoele+ Flexruimte 3 / Welsum

7721 BR Dalfsen

06-24466968

praktijkdalfsen@oefentherapie-neede.nl

Copyright 2018 © All Rights Reserved

Oefentherapie Neede

Dorinda Kroezen

Buizerdstraat 1b

7161 HZ Neede

0545-482238

06-24466968

info@oefentherapie-neede.nl