m. Parkinson

m. Parkinson

Parkinson is een uitzonderlijk complexe aandoening. De meest bekende symptomen zijn traagheid en beven. Naast deze verschijnselen kunnen andere problemen optreden, zoals een depressie, pijn, slaapstoornissen, incontinentie, verandering in seksuele omgang en valincidenten. Ook het denken kan veranderen, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in problemen met het logisch plannen in complexe situaties. Het beloop van parkinson is chronisch progressief. Dit betekent dat de symptomen in de loop van langere tijd erger worden en dat zich steeds meer nieuwe klachten kunnen voordoen.

 

Behandeling van Parkinson

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het onderdrukken van de lichamelijke ziekteverschijnselen van Parkinson. Er zijn veel goede medicijnen op de markt die hiervoor gebruikt kunnen worden. Helaas reageren niet alle ziekteverschijnselen op medicatie. Voorbeelden van verschijnselen die vaak maar moeizaam verbeteren met medicatie zijn: een verminderde balans, moeite met spreken en moeite met het uitvoeren van huishoudelijke taken. Daarom is het verstandig dat, naast de neuroloog, ook andere zorgverleners betrokken zijn bij de zorg.

 

Voorbeelden hiervan zijn onder andere een oefentherapeut, fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut of psycholoog. Het grote aantal betrokken zorgverleners maakt de zorg rond de Parkinsonpatiënt (en diens naaste omgeving!) extra complex.

 

Het is wel belangrijk dat de betrokken zorgverleners goed samenwerken om een patiënt gezamenlijk te behandelen en een optimale zorg te leveren. Dit vraagt om zowel de gerichte expertise als nauwe samenwerkingsverbanden tussen alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor Parkinson. Daarom is het ParkinsonNet opgezet.

 

Oefentherapie en Parkinson

Tijdens de intake en het onderzoek wordt vastgesteld wat uw problemen zijn die u dagelijks tegenkomt. De oefentherapie richt zich bijvoorbeeld op veel voorkomende handelingen als het lopen, fietsen, omdraaien in bed, in- en uit een stoel of bed komen. Voor deze activiteiten geeft de oefentherapeut tips zodat de bewegingen eenvoudiger zullen gaan. 

 

Meer informatie is te vinden op www.parkinsonnet.nl. Via deze website is ook een regionale folder te downloaden, waarin de adressen staan van alle therapeuten die aangesloten zijn het ParkinsonNet.

Oefentherapie Dalfsen

Dorinda Kroezen

Ruigedoornstraat 108 / Trefkoele+ Flexruimte 3 / Welsum

7721 BR Dalfsen

06-24466968

praktijkdalfsen@oefentherapie-neede.nl

Copyright 2018 © All Rights Reserved

Oefentherapie Neede

Dorinda Kroezen

Buizerdstraat 1b

7161 HZ Neede

0545-482238

06-24466968

info@oefentherapie-neede.nl