Wat is oefentherapie?

Wat is oefentherapie?

Dagelijkse houdingen, zoals staan, lopen, bukken en zitten zijn handelingen waar je vaak niet bij nadenkt. Elk mens heeft zichzelf een eigen manier van bewegen aangeleerd. Maar elk lichaam zit weer anders in elkaar en niet elke manier van bewegen is optimaal. Bij een onjuiste manier van bewegen, kunnen er klachten aan spieren en/of gewrichten ontstaan. Maar een onjuiste manier van bewegen is niet altijd de oorzaak van klachten aan spieren en/of gewrichten. Soms is er ook sprake van een lichamelijke aandoening. In zulke gevallen is de oefentherapeut er om mensen met klachten aan hun spieren en/of gewrichten (weer) de juiste manier van bewegen aan te leren. 

 

Oefentherapie richt zich specifiek op houding en beweging en maakt mensen bewust van hun bewegingsgewoonten. Het doel van oefentherapie is dat mensen zich bewust worden van hun eigen houding en manier van bewegen en waar nodig de fouten hierin kunnen leren corrigeren. Bewegingen zijn 'goed', wanneer spieren op een juiste manier samenwerken en er geen overbelasting van spieren en gewrichten plaatsvindt. Hierdoor zijn veel klachten te verhelpen en/of te voorkomen. 

 

Tijdens de behandelingen neemt u, samen met uw oefentherapeut, veel voorkomende en belastende houdingen/bewegingen door. U leert hoe u in deze situaties het beste kunt bewegen en/of welke houding het gunstigste is. Dit in combinatie met oefeningen om bijvoorbeeld pijnlijke spieren te ontlasten en andere spieren juist te versterken. Uw oefentherapeut doet deze oefeningen, indien nodig, eerst voor en controleert steeds of u ze goed uitvoert. Daarbij wordt voortdurend rekening gehouden met uw eigen mogelijkheden en beperkingen. 

 

U leert wat u kunt doen om uw klachten te voorkomen. Uiteindelijk wordt u uw eigen therapeut!

Bent u benieuwd naar de behandelbare klachten? Kijk dan onder het kopje 'Lichamelijke klachten'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cesar/Mensendieck

Zowel oefentherapie Cesar als oefentherapie Mensendieck is een erkende paramedische behandelwijze voor het behandelen en voorkomen van klachten door een verkeerde houding of verkeerde bewegingen. Mensen met een verwijzing voor oefentherapie Cesar kunnen bij een oefentherapeut Mensendieck terecht en andersom. 

 

Oefentherapie Dalfsen

Dorinda Kroezen

Ruigedoornstraat 108 / Trefkoele+ Flexruimte 3 / Welsum

7721 BR Dalfsen

06-24466968

praktijkdalfsen@oefentherapie-neede.nl

Copyright 2018 © All Rights Reserved

Oefentherapie Neede

Dorinda Kroezen

Buizerdstraat 1b

7161 HZ Neede

0545-482238

06-24466968

info@oefentherapie-neede.nl